sâmbătă, 25 octombrie 2008

De ce cred ca sunt ateu

Pentru ca eu cred ca nu ar trebui sa aiba nimic in comun credinta cu circul.

In fiecare an, in jurul datei de 26 octombrie, peste zona Mitropoliei se asterne circul. Marele circ al unui popor extrem de inapoiat spiritual, care este in stare sa sfasie caldaramul cu buzele si sa faca sleauri mergand in genunchi de dragul unor moaste "facatoare de minciuni".
Astazi, Piata Unirii arata mai cumplit ca niciodata. Piata Unirii din Bucuresti, oricum nu a aratat bine niciodata.
O droaie de credinciosi, care mai de care mai umili, se imbranceau pios pentru un loc intr-un rand interminabil si, pentru mine, total lipsit de sens, sub privirile "agere" ale jandarmilor ce desfasurasera garduri metalice, mai ceva ca la un concert de metale grele, sau la un meci Steaua - Dinamo. Sunt oameni care vin din toata tara pentru acest eveniment, care ar trebui sa-i faca mai buni. Aceste cozi sunt mai mari de la an la an, si par direct proportionale cu cresterea violentei si intolerantei la nivel national. Acesti "credinciosi" pot fi cu usurinta primii care se injura in autobuz, sau se imbrancesc la diverse cozi. Ei fac parte dintr-o majoritate a unui popor, indeobste cunoscut ca fiind de lenesi si hoti. Cu ce devin ei mai buni dupa orele sau zilele petrecute in frig, de obicei, asteptand sa sarute niste oase facatoare de minuni? Cu nimic, probabil, pentru ca valorile supreme ale acestei spiritualitati balcanice sunt minunile icoanelor sau ale moastelor si norocul adus de 6 numere din 49, mai cu seama, daca sf. apostol Ogica le poate prevesti.

Prefer sa fiu ateu, cata vreme credinta intru Hristos inseamna numai circ, bocete, cantece urate si false cantate de preoti, in mare parte afoni, slujbe interminabile, anoste, lipsite de mesaj si care, pana la urma, nu par a-si atinge scopul, acela de a face oamenii mai buni.
Prefer sa fiu ateu, daca nu ma inchin in fata te miri carei biserici, cateodata chiar luand mana de pe volan sau mutand tigara proaspat aprinsa in mana stanga.
Doresc sa raman ateu, daca slujba de inviere, la care refuz sa mai merg de doi ani, a ajuns ca un concert cu Banica jr. (probabil ca se vor face 4 invieri sa prinda toata lumea)
Prefer sa fiu ateu daca Gigi Becali este credincios.
Precis sunt ateu, cata vreme Ion Iliescu se inchina.

Intr-o tara declarata majoritar ortodoxa, cei mai multi oameni stau prin crasme, se imbata, se cearta, se bat dupa care unii se mai si se omoara. Pentru unii se fac mai multe parastasuri decat s-au facut petreceri aniversare in timpul vietii, iar pentru altii biserica este doar o oprire uzuala, in ziua nuntii, intre primarie si restaurant.
In aceste conditii, in mod evident, o amploare deosebita o ia fenomenul sectelor religioase. Din ce in ce mai multe case de rugaciune, din ce in ce mai multi misionari. Este ingrijorator pe de o parte, dar foarte explicabil.
Acestea propun o imagine mult mai salubra, decenta si cat de cat ancorata in prezent. Cel putin asa se vede din afara.
Diferentele de imagine sunt evidente si covarsitor in favoarea sectelor religioase, din pacate. Biserica Ortodoxa Romana este poate cea mai anacronica institutie, ai caror adepti se rarefiaza atat calitativ cat si cantitativ, pentru ca omul de rand, ce simte nevoia unei forme institutionalizate de credinta, este din ce in ce mai atras de misionarii sectelor, iar cei putini ce au cu adevarat credinta in ei, vor prefera introvertirea laturii mistice.
Cred ca Biserica Ortodoxa va pierde teren zilnic, daca nu se va intampla o "minune" aducatoare de primenire.

Prefer sa raman ateu in acceptiunea generala, ramanand fidel, dar si practicant al ideii ca religia este un alt fel de doctrina politica, iar credinta este si trebuie sa ramana o conduita intima a individului, cu cat mai intima, cu atat mai profunda.



Azi, in Piata Unirii mirosea a busuioc si era plin de flori.

Un comentariu:

Andrei Scripca spunea...

Two hands working can do more than a thousand clasped in prayer.
Subscriu, in mare parte, ateismului tau:)