vineri, 18 septembrie 2009

Pestele spada a tocat micii

Dupa o saptamana de la revenirea mea din concediu, timp pe care mi l-am petrecut cu povestiri si poze de acolo, dar si cu felicitarile, cadourile si berile de ziua mea, inca stau si ma gandesc la locul acela.
Urasc sa fiu de acord cu personajul dubios Mircea Badea, dar, in Zakynthos este aproape paradisul.
Fara doar si poate, exista mii de locuri pe planeta asta unde te poti simtii extraordinar, daca pe o "amarata" de insula gasesti atata varietate de peisaj.
Totusi, ce o face mai buna pe Zakynthos decat pe Mamaia, de ce as alege de o suta de ori sa merg acolo si nu la Neptun?
Avantajele deriva clar dintr-o situare geografica fericita. Daca ai o clima ce iti permite un sezon din martie pana in noiembrie si asta de cand te stii, dezvolti, ca natiune, o anumita aplecare spre a face turism, asa cum nemtii fac automobile, japonezii electronice, francezii parfumuri, romanii branza de miorita. Se spune frecvent, exclamand extatic: "ce apa curata!" si se adauga, cu traditionala detasare fata de cele de acasa care sunt intotdeauna rele, "nu ca la noi...". Da, apa nu este ca la noi, in primul rand pentru ca este o alta mare, cu o salinitate net superioara Marii Negre si, implicit, cu o fauna marina diferita. Marea Ionica este un golf extrem de linistit al Marii Mediterane, in care nu stiu sa curga vreun paraias dulce, nicidecum cei mii de metri cubi de apa ai Dunarii. Este evident ca o mare mica si relativ inchisa cum e a noastra, in care curge cel mai mare fluviu European .... se indulceste pe zi ce trece. Asta desigur nu scuza mizeria de pe plajele "amenajate" de pe litoralul romanesc.
V-as mai povesti despre porturi si golfuri, despre stanci, despre englezii petrecareti, foarte numerosi pe insula, despre mancare, in special despre pestele spada (mai ieftin decat friptura de porc), despre taverne, despre tot ce vezi ca face omul si iese bine, pentru ca e facut cu cap dar si cu suflet si nu cu gandul la portofelul turistului. Dar cel mai mult si mai mult mi-a placut orasul ... Zante. Cu totul special. M-am indragostit iremediabil de locul acela. Nu sunt multe de spus, dar urias de multe de vazut.
Si pentru ca ajung acolo in 1,5 ore, cam jumate din timpul consumat pentru a ajunge la Vama Veche, daca oi vrea la mare voi prefera Zakynthos la anul si, de ce nu si alte insule de prin zona, iar daca voi dori pe balta ....

2 comentarii:

Cristiana Stoian spunea...

B...daca ramanem in aceeasi formula si la anul, atunci alegem o alta insula, ca 3 ani la rand... :)))

Antoaneta spunea...

La Multi Ani post-factum. Pentru sugestii îti recomand www.amazingrace.ro, mâncati-as pestele spada la gratar.