duminică, 21 februarie 2010

Jazz-ul romanesc nu a murit

Aseara, la Art Jazz am vazut un concert extraordinar si cu totul nasteptat si din pacate, datorita "evolutiei" muzicii de jazz din Romania, total nesperat.
Sub titulatura bizara de Parlea Brothers, pe scena clubului au urcat trompetistul Sebastian Burneci si saxofonistul Catalin Milea, muzicieni tineri, de mare perspectiva si, poate de aceea, aflati doar in vizita prin Romania. Cei doi, i-au avut alaturi pe Sorin Romanescu la chitara, pe Razvan Cojanu la contrabas si pe Bobby Petrov la baterie.
Impreuna, cei cinci au reusit sa readuca in, poate cel mai cunoscut club de profil din tara asta, cele mai fine repere din spiritul autentic al muzicii de jazz si anume viziunea, curajul, libertatea exprimarii si, nu in ultimul rand, stiinta. Am avut o senzatie (de mult uitata in relatia cu jazz-ul autohton) de autentic, valoros, sincer si personal.
Am remarcat un repertoriu bine si original ales, cu piese de  Miles Davis (ceva necunoscut mie, dar ma voi interesa), Jimmy Heath, Dizzy Gillespie si ... Catalin Milea.
Iata ca mai sunt si romania care nu abuzeaza de Summertime si Autumn Leaves si inteleg ca repertoriul international este, practic, infinit si nu trebuie decat putina deschidere, fie de minte, fie de carte, pentru a privi inainte.
S-a cantat frumos, energic, cu sens, cu nerv, cu tehnica, cu sensiblitate, onest  si modern. Despre muzicienii de pe scena, as avea numaii cuvinte de lauda. Tobosarul bulgar Bobby Petrov, actualmente stabilit in Olanda, la fel ca Sebastian Burneci si Catalin Milea, cum spuneam, tobosarul, teribil de tehnic si ingenios, a tinut cantarea la nivelul de nuanta si forta optim. Bineinteles ajutat ritmic si de Razvan Cojanu, cu o abordare mult mai personala, mai ales in setul al doilea. Despre Sorin Romanescu s-au terminat toate laudele. Daca as mai face-o ar insemna sa ma repet, asa cum face el cu evolutiile sale excelente. Sorin esti extraordinar!
Despre cei doi suflatori ar trebui sa va spun atatea, ca nu stiu daca imi ajunge spatiul aici. Daca pe Sebastian il cunosc atat de bine (noi cantand impreuna in "Butterflies in My Stomach") si stiind prea bine ce poate, marea surpriza frumoasa a fost Catalin pe care nu-l mai vazusem de ceva ani. Evolutie superba!
Nu ma pot abtine sa nu remarc cele trei compozitii ale saxofonistului Catalin Milea si anume: "My Cousin, Dracula", "Snow Trail" si "Fat Cat", piese ce pentru mine au fost o reala surpriza aducatoare de bucurie si speranta ca jazz-ul romanesc nu a murit.
El este doar plecat din Romania.

PS: daca puteti, asta seara la Clubul Taranului de la ora 21:30 - Parlea Brothers Quintet

4 comentarii:

Unknown spunea...

zi-mi si mie te rog cat e intrarea daca stii. thx.

Unknown spunea...

zi-mi si mie te rog cat e intrarea daca stii. thx.

Bujor Stoicovici spunea...

Imi pare rau, dar acum am intrat si am vazut intrebarea ta. Este tardiv si, deci, inutil sa-ti mai spun, dar, totusi ... 25.

Unknown spunea...

Multumesc. Aflasem la un moment dat dar cred ca trebuie sa ma angajez eu operator la poarta la club ca sa nu mai sun disperat.