luni, 26 iulie 2010

Beat-ul bate armonia, Vama Veche, Romania

Vama veche este un sat situat in sudul extrem al litoralului romanesc, la cativa metri de frontiera cu Bulgaria. Un sat urat si sarac, cu oameni mici si destul de bronzati.
Pe vremuri, acolo se refugiau o serie de cetateni nonconformisti, pasionati de curentul socio-muzical hippie, de "libertate" (atat cat se putea ea manifesta intr-o tara comunista, printre soldati, la doi pasi de granita) si de departarea de betoanele agresive ale unei societati multilateral dezvoltata.
respectivii stateau acolo cat era vara de lunga, faceau plaja, sex, discutau, beau, ascultau muzica, cantau la chitara, traiau. Multe din povestile de atunci, transmise pe cale orala, inflorite si condimentate de cine si cum a dorit, au devenit un fel de legende despre un taram de basm si s-au propagat peste generatii cu o forta demna de reactia in lant a exploziei atomice. Pe cale de consecinta, tot mai multi doritori de "liniste" au aglomerat plaja din Vama Veche. Tot mai multi dusmani ai orasului, dar si ai statiunilor comuniste, au dorit sa locuiasca peste vara in Vama Veche. Ei au povestit si altora ce bine le e, iar acestia din urma le-au propus primilor sa le fie si mai bine.
Astfel, o chirie (modica la vremea aceea) in locul anevoiosului si neconfortabilului cort a dat startul "investitiilor private" ce au urmat.
Mai mult private decat investitii, constructiile din Vama Veche au transformat acel sat uitat de lume si redescoperit de boemi, intr-o veritabila statiune a prostului gust. Aici, pe langa Urat si-a spus cuvantul si Prostia, pentru ca ele, Privatele nu sunt doar mai oribile ca niste hoteluri din Saturn, dar si mai prost facute, atat din punctul de vedere al sigurantei in exploatare, cat, mai ales, al functionalitatii, ajungandu-se astfel la aberatii de solutii de cazare in camere mai mici ca o bucatarie de bloc, dotate cu mucegai si chiar muschi de copac pe peretii dinspre Nord.
Oamenii s-au schimbat si ei. Unii nu au mai venit acolo niciodata, altii s-au transformat in veritabili cocalari, pentru a se simti in continuare ca acasa.
Vama Veche este o statiune turistica urata, murdara si scumpa. Urmeaza aproape identic drumul dezastrului de care a avut parte Costinestiul. Vama Veche nu se poate salva (domnule Mircea Toma). Vama Veche ar trebui cucerita si arsa din temelii. Ea functioneaza, ca mai toate locurile din Romania pe criteriile celor nesimtiti, mitocania ajungand un brand veritabil. Dintr-un loc unde se asculta cu precadere Pink Floyd, s-a ajuns la unul pentru Suie Paparude. De pe vremea cand aici rasuna muzica adevarata, nu a ramas decat traditia unui rasarit pe acorduri de Bolero (M. Ravel), dar si acela insotit de urlete si zbierete ale unor bureti imbibati in alcool, balind dupa niste pitipoance de Mangalia. In Vama Veche beat-ul a invins armonia.
Inainte de a ne dori sa o salvam, poate ca ar trebui sa ne gandim cu regret la Bucurestiul interbelic, la Timisoara, Constanta, Iasi si multe altele, si, in general, la valorile morale si spirituale, pe care, daca le-am fi putut salva la timp, acum Vama Veche nu reprezenta o problema.
Cata vreme vedem peste tot BMW-uri si Q7-uri, gunoaie si chelneri nesimtiti, Vama Veche este salvata. Vama Veche este Romania.

PS: si cel mai trist mi se pare ca sunt din ce in ce mai multe familii care isi aduc copiii mici.

2 comentarii:

Anonim spunea...

"De pe vremea cand aici rasuna muzica adevarata, nu a ramas decat traditia unui rasarit pe acorduri de Bolero (M. Ravel), dar si acela insotit de urlete si zbierete ale unor bureti imbibati in alcool, balind dupa niste pitipoance de Mangalia"

De acord cu uratenia care este produsul nostru al tuturor. Dar parca betia era sport de dimineata si inainte..de exemplu acum 20 de ani. Berea amestecata cu o tarie pe la 9 dimineata reprezenta un intaritor ideal pentru noua zi..

Bujor Stoicovici spunea...

Observatie corecta, dar pertinenta pana la un punct.
Betivii si buretii sunt lucruri distincte si in DEX si in realitate, dar mai cu seama in pseudo-figura-de-stil pe care am propus-o.
"Realizarile" de inspiratie bahica ale noilor locatari ai Vamii sunt, cel putin, deosebite de cele din trecut. E drept ca si numarul potenteaza, dar ma refer mai mult la calitate.