Intr-un articol usor patetic, aparut in Dilema Veche, domnul Teodor Baconsky deplange o situatie de fapt, care oricat de tragica ar parea, ne demonstreaza ca omenirea merge inainte pastrand si ducand mai departe esenta lucrurilor si nu neaparat forma lor.
Afundandu-ma in fotoliul nostalgiei, pot intelege regretele justificate ale unui cititor "pe hartie", fata de iminenta iesire din scena a unor "clasici" ai informatiei si ai informarii.
Dar poate tocmai asta este problema, cea a uzurii unui sistem de a transmite informatia.
Presa scrisa a inceput sa piarda teren inca de la aparitia televiziunii. Era si firesc sa se intample asa. Imagini miscatoare, cu sunet, in direct si gratis ..... Reteta succesului in transmiterea de informatii. Oricat de performanti ar fi corespondentii, oricat de spumosi editorialistii, televiziunea are "live-ul" de partea ei. Televiziunea a transmis in direct aselenizarea, razboaie si revolutii, manifestari sportive si cate si mai cate.
Blogosfera, fata de care autorul are o usoara repulsie, este, alaturi de intreg mediul virtual, doar forma timpului nostru, o norocoasa beneficiara a slabirii presei scrise in lupta sa inegala cu televiziunea. Toate acestea nu reprezinta decat un nou "vehicul" al informatiei, un nou mediu de propagare si nu dezechilibreaza catusi de putin raportul valoare-nonvaloare.
Desigur, informatia poate fi viciata sau nu, dar cred ca asta nu are de a face cu mediul de propagare, ci mai mult cu sursa si aici ii dau dreptate autorului, in ceea ce priveste inflatia de jurnalisti de ocazie.
Poate ca in Romania sa fie de bun augur mutarea in virtual a presei. Spun asta gandindu-ma in primul rand la istoria destul de saraca si mototolita a ziaristicii mioritice. Este posibil ca, in mediul electronic sa se dezvolte o generatie mult mai curata de jurnalisti care, chiar in spatele unor bloguri, forumuri sau id-uri de mess, sa transmita mai curat si mai onest informatia.
Lipsa de decenta si consistenta a presei nu vine ca o consecinta a cresterii traficului pe net, ci, mai degraba a scaderii traficului neuronal al receptorului, situatie la care si ea, presa, a contribuit din plin, inca din epoca hartiei.
Un comentariu:
Dl Baconsky, ca si alti multi intelectuali a caror valoare nu o contesta nimeni, a ramas intepenit in timp. Ii sugeram urmatoarele, pentru a-si imbunatati comfortul cotidian:
- sa renunte la masina si sa isi cumpere o caleasca;
- sa renunte la cartile de credit, telefon si filtrul de cafea
si mult, mult, mult mai important, sa faca o reclamatie la directorul ziarului Dilema: animalul i-a pus articolul pe interenet.
Trimiteți un comentariu