Inca de prin luna august am remarcat teasing-ul facut de organizatorii concertului lui Tudor Gheorghe, prin centru, constand in mici stickere cu inscrisul "Degeaba?"
M-am gandit la asta ceva timp si raspunsul meu este: nu a fost degeaba.
Nu a fost degeaba in primul rand pentru ca azi ne putem exprima dubiile pe care altadata ne era teama sa ni le imaginam. Este un fapt ca unii oameni traiau mai bine atunci, altii au senzatia ca ar fi trait mai bine pe vremea aceea. Este dreptul lor sa o creada si sa o spuna. Dreptul lor, insa, tine de ce a fost dupa, asa ca iata inca un motiv ca n-a fost degeaba.
Putem discuta si despre mancare, bautura, distractii, confort, lux, turism si cate si mai cate, dar ele nu sunt decat un tablou al normalitatii, din pacate utopic in acele vremuri. Ce mi se pare foarte important este ca, desi au trecut (greu) douazeci de ani, iar lumea se pregateste sa-l citeze (fara sa-l inteleaga prea bine) pe Silviu Brucan, s-au facut lucruri importante si pasi "hotarati" in directia majoritar acceptata a fi buna - cea a Occidentului.
Astfel, Romania a invatat alegerea democratica si alternanta la putere, alternanta care nu inutil a fost insotita in majoritatea evocarilor de adjectivul "pasnica". Romania s-a indepartat in mod constient si coerent de Rusia si a reusit, cu ceva hopuri, sa devina o tara NATO si membra a EU.
Romania a invatat dezbaterea politica, chiar daca, de multe ori politicienii ce o practica sunt sub orice critica.
Romania se mai zbate inca sa deprinda treaba cu dreptul la proprietate si sa-si faca putin curat in camera cu justitie si in pivnita cu coruptie, dar o oarecare raza de speranta ar putea razbate prin norii timpului scurs, ce pare infinit in raport cu graba noastra de a recupera viata irosita de comunism.
Nu vreau sa par naiv sau exagerat de optimist, dar cred ca se poate intelege ce inertie poate avea un popor, numeric destul de mare, care, in 50 de ani de comunism, a ramas fara repere morale si culturale (si asa destul de tarziu aparute in istoria lui).
Nu stim exact ce si cum s-a petrecut acum douazeci de ani si nici cine este responsabil sau cine a fost autor, instigator, martor sau infractor. Stim ca poporul roman a vrut asta si a iesit de buna voie in strada, cu pretul vietii, dar cu sperantasuflet si lumina in priviri. De aceea cred ca se poate considera ca a fost si revolutie pe langa mult prea vehiculatele variante de lovitura de stat, variante ce nu pot fi negate cu totul.
Si nu a fost degeaba.
6 comentarii:
Cred ca...
Simplul fapt ca se pot scrie astfel de mesaje pe ziduri este dovada clara ca nu a fost degeaba. Dar stii tu expresia "degeaba aia daca nu si aialalta?" (cum ar fi ca degeaba da vaca lapte mult si bun daca mai da si altele prin el). Ca mie mi s-a zbarlit pielea cand am vazut prima oara mesajul asta si cand am inteles (cred) ce vrea. Despre acest tip de "degeaba" nu pot sa vorbesc, ca mi se strange inima si nici nu stiu, de fapt, cum a fost. Mi-ar fi placut sa vad, ca si tine, binele din asta (care, indubitabil exista si nu e de ignorat) dar n-am putut... Ca de-aia si scriu...
Draga Mirela, ma bucur ca scrii si chiar daca spui ca nu vezi binele, macar nu il respingi ca ipoteza.
Este destul de clar ca nu suntem acolo unde speram noi acum douazeci de ani, cand il porcaiam pe Brucan pentru pesimismul lui.
Comunismul a distrus deprinderi si mentalitati. Oamenii nu isi vorbeau de frica si pana la urma au ajuns sa se bata pe strada din lipsa de argumente; si aici ma refer la mineriade, care, desi au fost rodul unei manipulari grosolane si al unei subminari a statului, ele au grefat perfect pe un popor abrutizat si involuat din punct de vedere social. As mai aminti lozinci incredibile ce erau la moda atunci: "IMGB face ordine", "Nu ne vindem tara", "Moarte intelectualilor" si neverosimilele (azi) jurnale ale Televiziunii Romane "Libere" in care era descris fenomenul pietii Universitatii, condimentat cu pareri ale gospodinelor si ale minerilor veniti sa gaseasca droguri la Peneteu si dolari falsi la Peneleu.
E? E mai bine acum?
Lumea uita.
:) in istoria universala nu exista nicio miscare "populara" sau "popularoasa", masele nu au fost niciodata capabile sa faca o miscare de capul lor- cel putin asa am inteles istoria.
Pentru ca sa nu fie "degeaba" trebuie sa nu ne uitam istoria si sa nu spunem "Alex, ce a fost inainte de 1944 nu mai conteaza" indiferent de domeniu, pentru ca daca spui asta nu mai poti spune "Comunismul a distrus deprinderi si mentalitati". Exista o anumita lume care nu uita, care respecta...
Alex, ce a fost inainte de august 1944, conteaza, dar, din pacate in mica masura, pentru ca mai tot ce a fost bun pana la acea data a cam disparut dupa. Asta e una.
A doua ar fi da, intr-adevar, miscarile populare sunt fie "starnite", fie dirijate, fie "confiscate", fie toate trei, de oameni mai "organizati".
ai scris frumos.
Multumesc Jokere!
Trimiteți un comentariu