Curatenia de Paste este deja o veriga importanta in tot ceea ce inseamna ritualurile oamenilor pe la sarbatori. Este oarecum ciudat ca trebuie sa vina o asemenea sarbatoare ca sa faci curat in casa si daca stai si extrapolezi, oamenii fac de Craciun si de Paste, adica iarna si primavara. Nu se spune nicaieri ca facem curat, de ziua copilului, de 23 august, de Sf. Maria sau Sf . Dumitru. Judecand astfel, concluzionam ca de Paste este un pic mai usor de facut, avand in vedere ca a trecut mai putin timp de la precedenta, iar conditiile meteorologice sunt, in general, favorabile. Oboseala, nervii si vaietele sunt aceleasi. Asta cu siguranta.
La mine, aceasta curatenie a coincis cu mutarea in casa noua. Apartament de doua camere, "la cheie".
"La cheie" e un fel de a spune, pentru ca mutatul in sine al boarfelor este neplacut, dar dupa ce constati ca trebuie sa faci si curatenie ... dupa ce te-ai instalat ... e oarecum incomod. Dar nu un capat de tara.
Azi am inceput cu ce imi place mie mai mult si anume cu spalatul vaselor. Pe bune, chiar mi se pare reconfortant. Cand spal vase am senzatia ca imi clatesc si creierul si il limpezesc de probleme. In timp ce frec grasimi intarite, mintea imi fuge aiurea si de multe ori, idei bune mi-au curs prin cap acompaniind zoaiele din farfurii si palme.
Am avut azi timp de gandire aproape nelimitat. Proprietara are un set destul de dragut alcatuit din 18 farfurii. Daca vrei sa-i cauti cuiva pricina la spalatul farfuriilor sau pur si simplu sa-i verifici maiestria, cauta pe dosul farfuriei, imediat inaintea cercului de rezemare. Acolo zace mazacul intarit, supravietuitor al numeroaselor spalari fugitive si martor al miilor de amprente ce au mangaiat dosul farfuriei de-a lungul vremii. Cele 18 farfurii nu erau cele mai murdare vazute de mine, dar mi-au oferit cam doua ore de meditatie. Bineinteles ca nu erau doar ele. Cele trei cani britanice, cu radacinile toartelor bordate de urme antice de cafea si transpiratie, capacul de oala, pentru care am "gandit" vreo 25 de minute, paharele adanci si inguste pe care, personal nu inteleg de ce le cumpara lumea, intrucat nici nu poti bea ca lumea din ele, iar de spalat, mai bine le spargi, toate acestea mi-au incretit degetele si fruntea pana spre dupa amiaza.
Am mai spalat niste jaluzele, niste cutii si rafturi din frigider si multe alte prostii dintr-o casa de om, dar este neinteresant. Probabil ca totul a fost neinteresant, dar asa imi place mie sa gasesc orice urma de sens in orice.
Acum stau si ma odihnesc scriind randurile astea, beau un pahar de vin si ma uit cu groaza la telefon, ca au inceput sa curga traditionalele sms-uri stupide.
De ce s-or fi chinuind asa? Mai bine ar spala niste farfurii
2 comentarii:
Pai nu-i asa? Eu am de aruncat multe boarfe, de toate felurile, din casa in care am locuit pana in 2001, si unde acum sunt musafir. Apoi din casa care-mi apartine din 2005 si care va fi, sper, închiriata, petrecerea continua si dupa Paste, cu siguranta e o îndeletnicire mai putin curata decât spalatul vaselor, dar care ma încânta. Desi aruncarea boarfelor presupune productia de gunoi, deci poluare. Sper sa va aud in curand.
Paste luminat
:) oamenii de bun simt mentin curatenia pe in timpul anului si fac curatenie generala (batut covoare, spalat de geamuri) doar de Craciun si Paste pentru ca sunt sarbatori care au legatura cu felul in care il primesti pe Isus in casa (spre deosebire de ziua copilului, 1 Mai, 1 si 8 Martie sau 23 August care sunt zile de chiul pentru un roman veritabil si perfect modelat de perioada de tzoparlanie '47-'89). Pentru mazaci insa efortul de a face curatenie generala chiar si de doua ori pe an reprezinta un mare efort ...
Trimiteți un comentariu