luni, 6 iulie 2009

B'estfest - de la rock'n'roll onest la manele metalice

Nu mai este nici un secret ca Emagic isi propune pentru B'estfest un line-up cu o puternica tenta rock. Ca e indie, britpop, metal, cam tot ce au adus se pliaza pe sufletul de rocker al romanului, dispus sa dea bani multi (mult prea multi chiar) pe nostalgii de liceu.
Organizarea a fost aproape perfecta, iar sunetul mult mai bun ca in anii precedenti, chiar daca tot nepotul masinii de cusut s-a ocupat de asta.
Personal, cel mai mult mi-a placut US3, trecand providential prin Bucuresti, chiar in ziua in care The Klaxons si-au ratacit camionul du scule. Foarte mult mi-au placut si cei de la Motorhead, care, sub celebra: "We are Motorhead and we play Rock'N'Roll" au demonstrat cat de simplu si onest pot sta lucrurile in treaba asta cu rock-ul.
La polul opus as situa cel mai mare (si mai tare) kitsch vazut vreodata live de catre mine.
Man0war, aceasta adunatura de batranei de metaloteca, trasi de fiare si imbracati ca niste pornstar-uri de categorie fetish - BDSM, au facut un spectacol de inspiratie manelistica pe care, oricat s-ar fi luptat generatorul (are si masina suflet si demnitate), nu l-a putut impiedica sa "straluceasca" aidoma lantului de aur atarnat la gatul lui Salam.
Atitudini ca: "sa moara dusmanii mei"
"... They wanna keep us down
But they can't last
When we get up we're gonna kick your ass
Gonna keep on burnin'
We always will
Other bands play Manowar kill
Other bands play Manowar kill",
sau "Eu am bani si am valoare ... moare dusmanii de foame/Eu am bani si am avere ... si masina cu putere" (did Metallica or Iron Maiden had enough power when they play here?) au predominat si, faptul ca Joey DeMaio a reprodus un text in limba romana dictat la casca, nu i-a folosit decat pentru a ne intreba daca Metallica sau Iron Maiden au vorbit si ei romaneste. Ceea ce nu intelege DeMaio de la Clejani este ca atat Iron Maiden cat si Metallica aduc si vor aduce mult mai multi oameni la concert decat 20 de menauori.
Muzical vorbind nu se intampla nimic, dar asta o stiam de mult. Ce nu stiam este ca se poate trage de timp intr-o maniera atat de grava, iar cei care au fost acolo nu cred ca pot numara nici macar zece piese abordate in 2 ore si jumatate (sau cat o fi tinut, ca nu mai stiu)
Stau si ma intreb, ce era in mintea mea in anii liceului cand, intre preferintele mele muzicale de atunci, alaturi de trupe serioase, incadram si Man0war!? Aseara mi-a fost clar ca m-am vindecat.

2 comentarii:

struti spunea...

Wow!
Cata locvacitate!
Nimeni nu i-a luat (cred)atat de in serios pe cat o face domnul blogger numit aici Bujor...

Bujor Stoicovici spunea...

Scuze pentru intarzierea cu care raspund.
Hmm ... Am mai auzit asta cu luatul in serios de la cineva. Oameni buni, cum adica sa nu ii iei in serios? Adica sa te duci la misto la concert? Sa le dai bani trasi la xerox la intrare? Sa te imbraci cu un tricou cu Depeche Mode la ei la concert si sa dansezi Lambada sau Meneaito?
Mie mi s-a parut un concert cat se poate de serios, cel putin din partea trupei. Nu mi s-a parut nicio secunda ca as asista la un banc spus de Nae Lazarescu sau mai stiu eu ce "comic".
Recunosc ca nu merita discutat atat de mult pe acest subiect, dar, din pacate a fost for real.